Oltermannin hiihto 2017 Niinisalo

OLTERMANNIN HIIHTO

Puolustusvoimien vanhin kilpailu, Oltermannin hiihto, on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1951 (ensimmäisen kerran v. 1933). Kilpailun järjestäjinä ovat toimineet mm. 3. divisioonan esikunta, Kaakkois-Suomen sotilasläänin esikunta ja Itä-Suomen sotilasläänin esikunta. Vuodesta 2015 alkaen Oltermannin hiihto on hiihdetty maavoimien joukko-osastojen ja reserviläispiirien välisenä kilpailuna. Kilpailu toteutetaan kunnioittaen Oltermannin hiihdon alkuperäisiä perinteitä, joista tärkein on viestin tuominen Oltermannille. Vuoden 2017 Oltermanni on maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Jari Kallio.

KOKOONPANOT

A-sarjan muodostavat varusmiehistä ja henkilökunnasta kootut joukkueet (joukko-osastoittain) ja B-sarjan reserviläisjoukkueet (reservipiireittäin). Joukkueen kokoonpano on seuraava (B-sarjassa):

– johtaja (reservin upseeri)
– varajohtaja (reservin aliupseeri)
– huoltaja (reserviläinen)
– 10 reserviläishiihtäjää, joista yksi on nimetty varamieheksi
– 2 ajoneuvon kuljettajaa (varusmies tai ajoluvallinen reserviläinen).

Käytännön minimivahvuus on 11 henkilöä eli johtaja ja hiihtäjät.

VARUSTEET

Puolustusvoimat varustaa reserviläisjoukkueet, Pohjois-Savossa Karjalan lennosto.

Pakollinen henkilökohtainen kilpailuvarustus:

 • palveluskäytössä oleva SA-lumipuku (puvun alla käytettävä vaatetus vapaa)
 • palveluskäytössä oleva SA-pipo
 • palveluskäytössä olevat SA-kumisaappaat / SA-varsikengät
 • palveluskäytössä olevat SA-sukset, sauvat ja siteet

Pakollinen joukkuekohtainen kilpailuvarustus:

 • kaksi rynnäkkökivääriä kahdella kantohihnalla varustettuna (viestikapulat)
 • viestikotelo kiinnitettynä yhteen rynnäkkökivääriin
 • heijastavat turvaliivit kaikille joukkueen jäsenille tiedustelu- ja kilpailuvaihetta varten (A-sarja punainen ja B-sarja keltainen).
 • otsalamput kilpailua varten
 • järjestäjän jakamat kilpailunumerot
 • matkapuhelin kaikilla viestinviejillä
 • joukkueen varaamat henkilöpakettiautot (2) peräkärryineen

Varusteiden pienimuotoinen virittäminen on sallittua. Normaalisti sauvojen sommat viritetään nippusiteillä pois tasatyönnön tieltä, ja kumpparit teipataan ilmastointiteipillä luisteluhiihtoa tukemaan. Sauvojen piikit on myös syytä teroittaa hyvin ennen lähtöä. Suksien voitelulle on järjestetty tilat ainakin ensimmäisenä iltana. Maastontiedustelun jälkeen suksia voidellaan tilanteen mukaan maasto-olosuhteissa.

KILPAILUN KULKU

Kilpailupuhuttelu pidetään ensimmäisenä iltana klo 21, ja siellä annetaan joukkueenjohtajille perusteet suunnittelulle (hiihtoreitti pidetään salaisuutena tähän asti). Kukin joukkue suunnittelee itse reitit kartta- ja maastontiedustelun perusteella, ja tähän on yleensä käytettävissä noin 12 tuntia (alkaen toisen päivän aamusta). Karttasuunnittelun pohjalta piirretään kartalle alustavat hiihtoreitit ja vaihtopaikat. Varsinaisessa maastontiedustelussa hiihdetään reitit läpi, merkataan risteykset ja tarvittaessa aukaistaan umpihankea. Yleensä tieurat ovat nopeimpia edetä, mutta ratamestarit osaavat sijoittaa osan rasteista hankaliin paikkoihin, pakottaen maastohiihtoon.

Joukkueen käytössä olevat ajoneuvot kerätään pois toisen päivän iltana ennen lähtöä (klo 21), ja eri osuuksien hiihtäjät jäävät maastoon odottelemaan viestin etenemistä. Yleensä järjestäjä osoittaa alueelta majoituspaikkoja, joita voi hyödyntää tai vaihtoehtoisesti parit itse järjestävät tilapäismajoituksen esim. paikallisten asukkaiden kotoa.

Kilpailun ensimmäinen osuus käsittää suurimman osan reitistä, ja sen aikana jokaisen kilpailijan (pl. ankkuri) on hiihdettävä vähintään kerran. Käytännössä kukin viidestä parista hiihtää 10-25 km, hiihtokunnon ja reittiprofiilin mukaisesti. Ensimmäinen osuus viestistä päättyy välimaaliin, josta startataan toiselle osuudelle takaa-ajoperiaatteella kolmannen päivän aamuna klo 07.30 alkaen. Lähtöväli määräytyy suoraan välimaalin eron perusteella. Kaikki yli tunnin kärjelle jääneet joukkueet lähetetään yhteislähdöllä matkaan tunti kärjen perään. Maalissa kaikki ankkurit lukevat mukana kuljettamansa viestin Oltermannille.

Oltermannin hiihto ei ole hiihtosuunnistusta, tämä on ihan eri laji. Tiedusteluhiihto voisi olla kuvaavampi termi, tarvitaan kilpahiihto- ja suunnistustaitoa.

MITEN PÄÄSEE MUKAAN?

Pohjois-Savon Oltermannijoukkue muodostetaan aiempien vuosien runkoon tukeutuen ja sitä täydennetään halukkuuden ja sopivuuden mukaisesti. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että lopullinen kokoonpano kutistuu aina viime hetkillä sairastelujen ja muiden syiden takia, joten potentiaalisia varamiehiä on hyvä olla listalla enemmän kuin tarpeeksi.

Vuoden 2018 joukkueeseen on haussa alle 35-vuotiaita kestävyysurheilutaustaisia reserviläisiä, joille hiihtäminen on tuttua. Osallistujien pitää olla kirjoilla Pohjois-Savossa.

Joukkueeseen valitut saavat Puolustusvoimilta kertausharjoituskäskyn (3 vrk) postitse.

 

Oltermanni 2017, Niinisalo

2017 Oltermannin hiihto järjestettiin ensimmäistä kertaa läntisessä Suomessa, Porin Prikaatin johtamana. Pohjois-Savon reserviläisjoukkue sijoittui omassa sarjassaan (ja kokonaiskilpailussa) neljänneksi, jääden mitalisijasta noin puolen tunnin päähän. Kokonaismatkaa kertyi 99,5 kilometriä mikä on 1-2 kilometriä enemmän kuin kärkikolmikolla. Muutaman reitinvalinnan olisi siis voinut tehdä paremmin. Lisäksi viime hetken sairastumiset ja muut kiireet pudottivat pari ässähiihtäjää pois joukkueen riveistä. Lopputulos oli silti hyvä, esimerkiksi kaikki varusmiesjoukkueet pysyivät takana. Ensi vuonna parannetaan tästä ja otetaan mitalit!

Ensimmäisenä iltana voidellaan sukset.

Reittisuunnittelu alkaa kartalla. Osuuksien hiihtomatkat on mitattu viivoittimella.

Viestikapulat. Ylimpään kiinnitetty maakunnan viesti kertasingon harjoitusraketin kotelossa. Lisäksi emit-kilpailukortti ja gps-seurantalaite. Alemmassa aseessa mukana suksen varakärki.

Erkki Saarijärvi tuo Pohjois-Savon viestin maaliin Niinisalossa.

Erkki Saarijärvi lukemassa Pohjois-Savon viestiä Oltermannille.

Pohjois-Savon joukkue 2017: Janne Hyvärinen, Timo Kymäläinen, Jari Kaarakainen, Lassi Väänänen, Mikko Halonen, Erkki Saarijärvi, Heikki Turunen, Antti Pöyhönen, Simo Jääskeläinen, Jussi Linnaranta, Ari Parviainen.